Un bărbat a fost declarat nevinovat după 38 de ani petrecuți în închisoare pentru o crimă pe care nu a comis-o

Maurice Hastings, un bărbat condamnat în 1983 pentru crimă, jaf și agresiune sexuală, a fost declarat nevinovat de un judecător din California, la capătul a 38 de ani pe care i-a petrecut în închisoare, scrie CNN.

Dosar instantaFoto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia Images

Săptămâna trecută, un judecător din Los Angeles l-a declarat oficial pe Hastings nevinovat și a șters din cazierul său condamnarea și urmărirea penală.

  • „Înseamna mult pentru mine. Sunt recunoscător pentru decizia judecătorului și pentru scuzele primite.
  • Sunt gata să merg înainte cu viața mea. Sunt un om fericit acum”, a spus Hastings în timpul unei conferințe de presă susținute după hotărârea judecătorului.

Maurice Hastings, în vârstă de 69 de ani, a fost eliberat din închisoare în octombrie 2022, după ce analiza unei probe ADN de la locul atacului din 1983 a dus la identificarea unui alt suspect.

El a executat 38 de ani de închisoare, după ce a fost condamnat pe viață pentru crimă, jaf și agresiune sexuală, în pofida faptului că martorii i-au susținut alibiul și nu a existat nicio dovadă fizică de la locul faptei care să îl incrimineze, potrivit unui comunicat de presă al Los Angeles Innocence Project, o organizație care luptă să-i exonereze pe deținuții condamnați pe nedrept.

ADN-ul găsit la locul crimei aparținea unui bărbat care a murit în 2020 în timp ce executa o pedeapsă pentru alte infracţiuni de răpire şi viol.

Încă din 2000, Hastings ceruse testarea ADN pentru a-şi dovedi nevinovăţia, însă cererea i-a fost respinsă iniţial, conform CNN.

În timpul audierii, procurorul adjunct Martha Carrillo i-a prezentat lui Hastings „scuze întârziate” în numele biroului procurorului din Los Angeles:

  • „Îmi pare foarte, foarte rău pentru marea nedreptate pe care biroul meu și sistemul de justiție penală au comis-o asupra dumneavoastră. Sunt multe de învățat din asta.
  • Suntem umiliți de această lecție și o vom lua în serios.
  • Știu că nu este suficient să spui „îmi pare rău” pentru 38 de ani de închisoare și îmi dau seama de asta”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *