Valeriu Gheorghiță: Cu siguranță vom ajunge la 5 milioane de persoane vaccinate în prima parte a lunii iunie / În România, imunitatea cumulată reală probabil că este la 35-40% – Coronavirus

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a declarat miercuri seară că este puțin probabil ca România să atingă ținta de vaccinare a 5 milioane de persoane până la sfârșitul lunii mai, dar ”cu siguranţă în prima parte a lunii iunie vom ajunge la acest obiectiv”. Totodată el a explicat că imunitatea cumulată – imunitatea obţinută prin vaccinare şi prin boala naturală – este la circa 35-40%

“Uitându-mă la ritmul de vaccinare din ultimele două săptămâni şi în mod deosebit la numărul de persoane care s-au vaccinat cu doza unu, predicţia ne arată că este puţin probabil să ajungem la 5 milioane de persoane vaccinate la 31 mai, însă cu siguranţă în prima parte a lunii iunie vom ajunge la acest obiectiv. Însă partea la care m-aş uita în mod deosebit este legată de evoluţia din punct de vedere al pandemiei, care este una foarte bună. România este în scenariul verde cu o rată medie de incidenţă a cazurilor de 0,71, ceea ce este foarte bine”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă, miercuri seară, la Digi 24, potrivit News.ro.

Conform acestuia, rata de acoperire vaccinală medie la nivel naţional cu cel puţin o doză de ser este de aproximativ 23%.

“Categoric, observăm şi noi în România beneficii legate de campania de vaccinare, cu siguranţă că imunitatea cumulată – imunitatea obţinută prin vaccinare şi prin boala naturală – probabil că este mult mai mare decât 23%, probabil că depăşeşte deja 30-35%. Elementul care conduce în mod deosebit la controlul epidemiei este legat de rata de acoperire vaccinală în marile oraşe, în municipii, unde avem 40%, chiar peste 40% din populaţia eligibilă. Acest lucru aduce un control foarte bun din punct de vedere epidemiologic”, a explicat Gheorghiţă.

El a completat că la nivel naţional există peste un milion de persoane raportate ca trecând prin infecţia cu SARS-CoV-2, dar că “probabil că în mod real vorbim de cel puţin două, până la cinci ori mai multe”.

“Dacă am lua de două ori mai multe cazuri ar însemna cel puţin două milioane de persoane care au trecut prin infecţie cu SARS-CoV-2 şi care au un grad de imunitate, la care adăugăm deja 4 milioane de persoane vaccinate – sigur, cu un anumit grad de suprapunere, pentru că sunt persoane care au trecut prin infecţie cu SARS-CoV-2 şi care au fost vaccinate, însă acest grad de suprapunere nu estimăm că este unul foarte mare, poate vorbim de 20-30% procent de suprapunere – în situaţia asta deja vorbim de circa şase milioane, mai mult sau mai puţin, de persoane care au un anumit grad de imunitate. Or, din acest punct de vedere, ajungem la circa 35-40% rată de imunitate”, a explicat medicul.

Acesta a menţionat că în ultimele zile, după relaxarea unor restricţii al căror rol a fost prevenirea răspândirii virusului, intenţia de vaccinare a rămas la fel de mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *