Vatican: Aarhiva digitală a evreilor ajutați în timpul fascismului și nazismului este acum disponibilă tuturor

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Au fost arhivate mii și mii de nume și prenume italiene, germane, slovene, maghiare, portugheze și spaniole cu povești asemănătoare, disperate și fără o cale de ieșire. Bărbați, femei, copii, bătrâni. Vânaţi cu toţii de persecuțiile naziste și de legile anti-evreiești, scrie Il Messaggero, citat de Rador.

VaticanFoto: Angelo Carconi / Zuma Press / Profimedia

În aceste scrisori îngălbenite ei cer Vaticanului să poată emigra în Brazilia, o recomandare din partea Ministerul de Interne pentru obținerea licenței ariene, documente noi, locuri în care să se ascundă, informații despre rudele care au dispărut în neant.

În fiecare zi, la Secretariatul de Stat soseau munți de dosare de corespondență din întreaga Europă și un oficial înregistra, colecta și adnota extrase ale fiecărui caz, devenit apoi dosar. De multe ori lucrurile au mers bine, au fost furnizate documente sau au fost identificate instrumente utile pentru expatriarea familiilor întregi de evrei sau de politicieni persecutați.

Acea arhivă deschisă de Papa Francisc poate fi consultată acum de oricine, de pe propriul computer, fiind suficient doar un clic pentru a reînvia chipurile unor oameni care au dispărut, pentru a constata monstruozitatea unui sistem care uitase ce însemna omenia, în timp ce alte persoane, în tăcere, într-un context istoric complicat, făceau tot ce puteau pentru a ajuta.

”Dacă vă scriu astăzi, o fac pentru a vă ruga să mă ajutați de la distanţă”. Documentele de arhivă dau glas cererilor sincere. Sunt studenți, mame, profesori, muncitori, antreprenori, artizani, cazuri de evrei care cer eliberarea din detenție, în timp ce alții așteaptă un certificat de botez pentru a dovedi că aparțin arianismului.

Fiecare dintre aceste instanțe a ajuns să constituie un dosar care, odată procesat, era destinat conservării.

Arhiva conţine 2.700 de practici. În cadrul Secretarului de Stat au fost activate canale diplomatice care au încercat să ofere orice ajutor posibil, ținând cont de complexitatea situației politice la scară globală.

spot_imgspot_img