VIDEO Dosarul corupției de la vârful Apărării ruse se extinde. Șeful lui Timur Ivanov – și cel care este văzut ca PR-ul personal al lui Șoigu – interogat de FSB / Ruslan Țalikov și vilele sale

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

​Serviciul de Informații pentru Apărare al Regatului Unit a raportat că Serviciul Federal de Securitate (FSB) l-a interogat pe prim-viceministrul Apărării din Rusia, Ruslan Țalikov, într-un caz de corupție din cadrul ministerului, relatează Ukrainska Pravda. De altfel, echipa fundației Anticorupție a regretatului opozant Alexei Navalnîi au dezvăluit anii trecuți ca familia lui Țalikov deține vile și proprietăți de zeci de milioane de dolari.

Ruslan Talikov (stanga), Serghei Soigu (centru), Valeri Gherasimov (dreapta)Foto: TASS / ddp USA / Profimedia

Totul se învârte în jurul lui Serghei Șoigu

Reamintim că Timur Ivanov, viceministrul rus al Apărării, a fost arestat săptămâna trecută pentru presupuse fapte de corupție. După el, au mai fost arestați în același dosar antreprenorul Serghei Borodin și Alexander Fomin, fondatorul companiei de construcții OlimpSitiStroy. Fomin este acuzat că a dat de mită (art. 291 din Codul penal), Ivanov și Borodin sunt acuzați de primire de mită. Apoi a fost arestat și Anton Filatov, un fost subordonat al ministrului adjunct al Apărării din Rusia.

Țalikov a fost interogat de FSB cu privire la cazul lui Ivanov.

Se crede că Țalikov este a treia persoană din ierarhia Ministerului rus al Apărării, după ministrul Apărării Şoigu şi şeful Statului Major General, generalul Gherasimov.

La fel ca Ivanov, Țalikov are legături de lungă durată cu ministrul Apărării Şoigu. A lucrat sub conducerea lui Șoigu în Ministerul Situații de Urgență și l-a urmat apoi la biroul guvernatorului regiunii Moscova și apoi, în 2012, la Ministerul Apărării.

Există, de asemenea, o posibilitate reală ca ancheta asupra lui Ivanov să-l implice pe ministrul rus de Finanțe Anton Siluanov, întrucât unele surse susțin că agențiile de construcții ale Ministerului Apărării au construit o casă pentru Siluanov.

Corupția este o veche problemă în Ministerul rus al Apărării. În 2019, procurorul-șef militar Valeri Petrov a declarat că „majoritatea problemelor din statul de drept are drept rădăcină” corupția.

Corupția a fost unul dintre factorii care au contribuit la ineficiența Rusiei, în special la începutul invaziei sale pe scară largă a Ucrainei, când corupția a fost acuzată anvelopele de proastă calitate și furtul de combustibil.

Zvonuri privind reținerea lui Țalikov au fost și în 2023. Canalul de Telegram VChK-OGPU relata, potrivit analistului Chris Owen, că acesta a fost reținut pentru deturnarea de 40 de milioane de rublepentru construcția Centrului de management al Apărării Naționale.

Pe de altă parte, presa internațională înaintează varianta unor rivalități. Astfel, unii analiști văd dosarul ca pe o încercare de a-l slăbi pe Șoigu. Mai mult, Financial Times citează o persoană apropiată Ministerului rus al Apărării care spune că Putin, care are grijă să nu ofere prea multă forță niciunei facțiuni, pare să fi ajuns la concluzia că Kremlinul trebuie să contrabalanseze polul de putere al lui Șoigu și al Ministerului Apărării.

Cine este Ruslan Țalikov și care este relația cu Serghei Șoigu

Țalikov, spunea echipa lui Navalnîi, este confidentul lui Șoigu. El a lucra alături de el pentru aproape 30 de ani.

„Este un real talent. Nu îi pasă unde lucrează”, spun reprezentanții echipei lui Navalnîi. A fost adjunctul lui Șoigu la Ministerul pentru Situații de Urgență, a fost și viceguvernatorul lui Șoigu în guvernul regiunii Moscovei, iar apoi la Ministerul Apărării.

„Principalul său job, așa cum va arăta investigația noastră, este să deturneze bugetul de stat”, arată investigația, care subliniază că nu a lucrat în armată niciodată, dar asta nu îl oprește să se alăture Ministerului și să poarte stelele de general.

În Ministerul Apărării, Țalikov este însărcinat cu propaganda și este este PR-ul personal al lui Șoigu. El ar negocia cu mass-media pentru a se asigura că jurnaliștii nu scriu nimic greșit despre Șoigu, acesta fiind motivul pentru care ministrul Apărării este portretizat ca erou.

Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, este subalternul lui Țalikov.

Țalikov conduce, de asemenea, și Departamentul de Control financiar.

Cât de mare este averea lui Ruslan Țalikov

Oficial, el câștiga anii trecuți, potrivit declarației de avere, în medie 10 milioane de ruble pe an, iar soția sa aproape că nu are propriul venit, dar are noroc că are patru copii, ceea ce înseamnă că poate înregistra orice proprietate pe numele lor, potrivit unui material The Insider din 2022.

Iulia și Lisa, dintre care prima lucrează la Ministerul pentru Situații de Urgență, iar cea de-a doua s-a căsătorit, și-a schimbat numele. Cele două au înființat compania Tektum, pe care au folosit-o pentru a înregistra legal proprietăți foarte scumpe, scria atunci The Insider.

Astfel, ele au cumpărat o proprietate de 264 de metri pătrați în Crosswall Khamovniki, un centru de afaceri din Moscova, pentru 132 de milioane de ruble ( aprox. 2 miliarde de dolari) și mai multe birouri situate la 24 Posledny Lane pentru o sumă totală de 85 de milioane de ruble ( aprox. 1,4 milioane USD).

Fiii lui Țalikov, Daniel și Zaur, folosesc aceeași schemă de proprietate imobiliară precum surorile lor. Prin compania lor, Dominus Zed, au cumpărat două terenuri în satul Krasnoye din Domodedovo, în afara Moscovei. Au vândut deja unul dintre terenuri, dar fiecare avea o suprafață de aproape 100.000 de metri pătrați și era evaluat la 260 de milioane de ruble ( arpoape 4,4 milioane de dolari), mai nota The Insider în 2022.

Familia Țalikov au cumpărat și cinci proprietăți cu o suprafață totală de peste 1.000 mp. într-un business center din centrul Moscovei și a înregistrat proprietățile ca active Dominus Zed cu o valoare totală de puțin sub 400 de milioane de ruble (aproape 6,7 milioane de dolari).

Echipa Fundației lui Alexei Navalnîi a dezvăluit că Țalikov deține vile în Rublyovka, un cartier rezidențial select din Moscova, evaluate la peste 3,5 miliarde de ruble ( aprox. 58,6 milioane de dolari). În total, familia prim-adjunctului ministrului apărării deține proprietăți imobiliare în valoare de aproape 5 miliarde de ruble (aproape 83 milioane USD).

Citește și:

Cum arată corupția în Rusia: 1.500 de metri pătrați avea casa lui Timur Ivanov, ministrul arestat al Apărării, pusă pe numele soției. „În fiecare an, își cumpărau o mașină sau motocicletă nouă”

spot_imgspot_img