ALEGERI GERMANIA. Merkel nu va obtine majoritatea. Analistii asteapta un guvern CDU-SPD

Cancelarul german Angela Merkel nu va obtine majoritatea, impreuna cu aliatul sau liberal, care inregistreaza o scadere in privinta intentiilor de vot, porivit unui sondaj publicat joi, cu cinci zile inainte de alegerile generale, relateaza AFP.
Aceasta ancheta, efectuata de institutul Forsa pentru saptamanalul Stern, releva un grad mare de stabilitate a intentiilor de vot pentru conservatori (CDU/CSU) si social-democrati (SPD), consolidand ipoteza formarii unei “mari coalitii” intre cele doua partide, sub conducerea lui Merkel, dupa alegerile de la 22 septembrie.
CDU/CSU a lui Merkel conduce detasat in privinta scorului pe care l-ar obtine, cu un 39% neschimbat, dar partenerul liberal din cadrul coalitiei guvernamentale, care a suferit o infrangere usturatoare in Bavaria, inregistreaza o scadere cu un punct procentual in intentiilede vot, la 5%, adica imediat sub pragul de acces in Parlament.
SPD, aflat la un nivel neschimbat de 25%, nu pare afectat de polemica din Germania, la sfarsitul saptamanii, care are in centru o fotografie a candidatului formatiunii, Peer Steinbrück, in care acesta apare facand un gest obscen.Ancheta publicata marti a fost efectuata in principal dupa inceperea controversei.
Stanga radicala Die Linke ramane la un nivel de 10% in intentiile de vot, iar Verzii se mentin la 9%, potrivit acestui sondaj.
Astfel, institutul nu prevede pentru duminica seara nici o o majoritate pentru blocul dreptei (CDU/CSU, FDP), care ar obtine 44% din voturi, si nici in cazul unei aliante intre SPD si Verzi, chiar daca li s-ar alatura Die Linke, stanga obtinand astfel doar un eventual scor …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *