Calendar de verificare a anvelopelor

Calendar de verificare a anvelopelor
Intrucat anvelopele sunt singurul punct de contact cu suprafața drumului, incearca sa iți aloci timp in mod regulat pentru a le verifica. O anvelopa uzata reduce semnificativ siguranța și performanțele mașinii tale. Ce inseamna cateva minute in comparație cu siguranța familiei tale?
Ingrijite corespunzator, anvelopele pot dura intre 60.000 și 120.000 de kilometri, in funcție de cum conduci și de condițiile carosabilului. Producatorul de anvelope Michelin a propus un “calendar” pentru verificarea corecta a anvelopelor, cu scopul de a mari durata de viața a acestora.

1. Presiunea din anvelope
Incearca sa verifici presiunea anvelopelor o data pe luna sau inainte de a pleca in calatorii.

ANVELOPE IARNĂ

O anvelopa poate fi de fapt destul de dezumflata fara sa arate astfel. Pentru a fi in siguranța, ar trebui sa verifici presiunile in mod regulat, in special inainte de o calatorie lunga. Presiunea corecta este un factor in securitatea și longevitatea anvelopelor tale.
Amintește-ți sa verifici presiunea din anvelope numai atunci cand acestea sunt reci (atunci cand au rulat mai puțin de doi kilometri) Daca nu ești sigur de presiunea corecta pentru tipul de utilizare, consulta cartea tehnica a vehiculului tau.
2. Adancimea benzii de rulare
Este o idee foarte buna sa verifici adancimea benzii de rulare a anvelopelor tale, precum și uzura și defecțiuni, cel puțin o data pe luna.

ANVELOPE IARNĂ

Anvelopele trebuie inlocuite atunci cand banda de rulare este uzata pana la 1,6 mm. Sau sub aceasta. Anvelopele ar trebui sa fie verificate și, daca este necesar, schimbate. Acest lucru se datoreaza faptului ca se poate sa nu mai conduci in suficienta siguranța și pentru ca ai putea incalca legea. Dealerul tau iți poate furniza anvelope cu un indicator de anvelope.
3. Tracking
Este un moment oportun sa iți verifici tracking-ul la orice service sau inaintea unei inspecții tehnice.
Daca geometria suspensiilor pe vehiculul tau este incorecta (tracking), atunci ținuta de drum pot fi afectata. La fel și securitatea ta ar putea fi in pericol. Nu este intotdeauna posibil sa simți acest lucru. Este posibil sa fi lovit o bordura sau groapa, care putea sa iți fi “aruncat” roțile din aliniere fara sa fi observat. Este o idee buna sa ai un furnizor de anvelope care sa verifice periodic daca este nevoie de ajustari, in mod ideal la fiecare verificare sau inainte de o inspecție tehnica periodica obligatorie.

ANVELOPE IARNĂ

4. Echilibrare
Este o idee buna sa verificați echilibrarea anvelopelor de fiecare data cand faci rotația lor, ceea ce insemna intre 9.000 și 12.000 de kilometri.
Se face o mare confuzie intre tracking și echilibrare. Primul este ajustarea unghiurilor roților, in timp ce echilibrarea permite anvelopelor sa se invarta fara vibrare. Echilibrarea previne uzura prematura a anvelopei și protejeaza de asemenea, suspensia vehiculului și sistemele de direcție. Acest lucru contribuie in mod semnificativ la confortul pasagerilor.
5. Rotație
Extinde viața anvelopelor tale facand rotația lor la fiecare 9.000 pana la 12.000 de kilometri.
Pentru a contribui la extinderea duratei de viața a anvelopelor tale, recomandam sa rotești anvelopele, inclusiv cele de schimb, la fiecare 9.000 pana la 12.000 de kilometri. Acest lucru inseamna mutarea anvelopelor in poziții diferite, ceea ce duce la uzura egala a pneurilor. Acest lucru va economisi bani și va extinde durata de viața a fiecarui pneu.

ANVELOPE IARNĂ

6. Valvele
Pentru motive de securitate este esențial sa inlocuiești valvele de fiecare data cand inlocuiești anvelopele.
Valva joaca un rol foarte important in pastrarea etanșa a anvelopelor. Are o presiune mare pusa pe ea și se va uza cu timpul, din cauza presiunii forțelor care acționeaza asupra ei, de la rotația roții. Aceste forțe sunt destul de puternice. La 90 km/h, valva are o forța de tracțiune de 1,7 kilograme pe ea. Este esențial ca valvele sa fie inlocuite de fiecare data cand anvelopele sunt inlocuite. Acest lucru va contribui la speranța de viața a anvelopelor și la securitatea ta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *