Cod rosu de inundatii pe Teleorman si Vedea

Cateva sectoare ale?raurilor?Teleorman si Vedea se afla sub cod rosu de inundatii, pana duminica la ora 12.00, informeaza Administratia Nationala “Apele Romane”.
Din cauza evolutiei situatiei hidrologice actuale si a prognozei meteorologice pentru urmatoarele ore, Administratia Nationala “Apele Romane” (ANAR), prin Administratia Bazinala de Apa Arges-Vedea, a instituit cod rosu local pe raul Teleorman, judetul Teleorman, pentru urmatoarele comune: Tatarastii de Sus (sectorul este indiguit si mai exista o garda de aparare de 20 cm), Tatarastii de Jos, Trivale Mosteni, Olteni si Orbeasca, si pe raul Vedea sectorul SH Buzesti – SH Valeni, judetul Olt, in zona localitatilor Icoana si Ursoaia.
Aceasta din urma zona nu este aparata de lucrari de indiguire, Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta Olt intervenind cu suport tehnic al echipelor Apelor Romane, pentru protectia populatiei si bunurilor, sub coordonarea prefectului judetului Olt, Silviu Neacsu.
Ambele rauri se afla la limita de tranzitare a digurilor si pot aparea probleme chiar si pe sectoarele indiguite.
Avertizarea de cod rosu pe aceste sectoare este valabila pana duminica la ora 12.00.
Codul rosu este instituit prevenitiv pentru localitatile mentionate, pentru ca autoritatile locale sa fie vigilente in cazul in care s-ar impune, pe langa monitorizare si interventie, luarea unor masuri suplimentare pentru populatie, precum evacuarea oamenilor si a bunurilor acestora.
In continuare, pot aparea probleme deosebite pe raurile mici, necadastrate, in toate judetele aflate sub avertizare, precum si din fenomenul de baltire, din cauza precipitatiilor abundente, cu caracter local, din ultimele 24 de ore, mai arata ANAR.
Administratia recomanda ca populatia din aceste zone sa tina cont cu strictete de masurile impuse de comitetele locale pentru situatii de urgenta si inspectoratele judetene pentru situatii de urgenta.
Pana duminica la ora 18.00 este cod portocaliu de inundatii pe raurile: Cosustea (judetul Mehedinti), pe Jiu la Racari – sector indiguit (judetul Dolj), pe Oltet amonte S.H. Otetelis si pe afluentul sau Cerna (judetul Valcea), pe Vedea amonte S.H. Valeni, pe Teleorman amonte de S.H. Telorman si pe Paraul Valea Cainelui aval S.H. Vartoapele (judetele Olt, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *