De astazi, se da startul la pensiile private obligatorii

De astazi, se da startul la pensiile private obligatorii

Salariatii cu varsta pana in 35 de ani sunt obligati, incepand de astazi, sa opteze pentru o societate care sa le administreze pensiile private obligatorii. Legea garanteaza salariatilor ca, la finalul anilor de cotizare, vor primi inapoi cel putin suma investita, minus comisioanele de administrare a fondurilor.

Romanii cu varsta pana in 45 de ani se pot inscrie, incepand de astazi, la unul din fondurile de pensii private obligatorii, care au fost autorizate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). In sistemul de pensii obligatorii administrate privat, asa-numitul pilon II, trebuie sa contribuie persoanele sub 35 de ani – care contribuie si in sistemul public-, iar, facultativ, pot participa si cele de pana in 45 de ani.

Baza de calcul, retinerea si termenele de plata a contributiei la fondul de pensii sunt aceleasi cu cele stabilite pentru contributia la asigurari sociale. Salariatii nu trebuie sa faca nimic in plus, insa o cota de 2% din salariul brut va merge intr-un cont individual, pentru a fi administrata privat, aceasta suma fiind, de fapt, transferata din contributia pe care angajatul o plateste in sistemul public de pensii.

Pana in prezent, CSSPP a autorizat 14 fonduri de pensii pe pilonul II si 17 administratori de astfel de fonduri: Omniasig Pensii, Interamerican, Prima Pensie Fond de Pensii SA, AIG Fond de Pensii SA, ING Fond de Pensii SA, Aviva Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Private SA, BT Aegon Fond de Pensii SA, Generali Fond de Pensii SA, BRD Fond de Pensii SA, OTP Fond de Pensii SA, BCR Administrare Fond de Pensii SA, Bancpost Fond de Pensii SA, KD Fond de Pensii SA, AG2R Fond de Pensii SA, Marfin Fond de Pensii SA si MKB Romexterra Fond de Pensii SA si Allianz – Tiriac Pensii Private SA, ultima companie fiind autorizata si ca administrator de fonduri de pensii facultative.

Conform legii, un fond de pensii trebuie sa aiba minimum 50.000 de participanti si se constituie prin contract de societate civila. Numarul minim de participanti prevazut trebuie realizat in perioada primilor trei ani de la data constituirii fondului de pensii.

Pentru ca participantii in sistem sa fie protejati, au fost instituite o serie de garantii pentru pilonul II de pensii: un fond de pensii nu poate da faliment, exista fond de garantare, participantilor li se garanteaza cel putin suma contributiilor minus comisioanele legale, activele fondului sunt separate de activele administratorului, supravegherea zilnica de catre CSSPP, existenta depozitarului si a auditorului independent, crearea obligatorie a unor provizioane tehnice, calculul periodic al ratei de rentabilitate, obligatia administratorilor de a informa anual sau la cerere, in scris, participantii despre activul personal.

Pentru anul 2008, este estimat un numar de 2,67 milioane persoane participante in sistem, iar in 2012, 3,55 milioane persoane. Valoarea contributiilor va insuma 710 milioane lei, in 2008, si 7,9 miliarde lei, in perioada 2008-2012. Din 1990 pana in 2006, numarul pensionarilor s-a dublat, de la 2,1 la 4,6 milioane, numarul contribuabililor s-a injumatatit, de la 8 la 4,67 milioane, iar varsta medie reala a pensionarilor este de 55 de ani, Romania avand cea mai tanara populatie de pensionari din Europa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *