Mihaiu despre demiterea sa: „Poate sistemul este ticalosit”

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Liviu Mihaiu, guvernatorul Deltei Dunarii, a fost inlocuit din functie printr-o decizie a premierului. Cel care va prelua portofoliul este GRIGORE BABOIANU, director executiv al Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii.

„Probabil ca Guvernul Boc a gasit un om cu care sa ma inlocuiasca, un profesionist, ca toti cei din administratie, fapt pe care nu pot decat sa-l aplaud indelung. Sau poate este sistemul ticalosit. Nu stiu”, a comentat, pentru EVZ, Mihaiu, inainte de anuntul oficial al revocarii. Conform legii, numirea in aceasta functie se face prin decizie a premierului, la propunerea ministrului Mediului.

Nicolae Nemirschi a spus ca inlocuitorul lui Mihaiu va fi Grigore Baboianu, director executiv adjunct al Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD). Intrebat, in conferinta de presa de miercuri in care a anuntat modificarea, despre motivele care au dus la schimbarea lui Mihaiu, ministrul Mediului a raspuns ca, la anumite niveluri, deciziile luate sunt de natura politica, confirmand suspiciunile lui Mihaiu legate de schimbarea sa.

Europarlamentarul liberal Ramona Manescu a reactionat la intentia coalitiei PDL-PSD de a-l schimba pe Liviu Mihaiu din functia de guvernator al Deltei Dunarii.

„Este pacat sa schimbam un profesionist pe criterii politice. Faptul ca Liviu Mihaiu, personalitate implicata de ani buni in protejarea si promovarea Deltei Dunarii a acceptat provocarea oferita de pozitia de guvernator a atras, la acea data, aprecierea responsabililor europeni”, sustine europarlamentarul PNL.

Ramona Manescu a amintit faptul ca, in perioada 2-4 decembrie 2008, cu prilejul organizarii, la Parlamentul European, a conferintei cu tema „Delta Dunarii: natura si dezvoltare durabila in Europa”, reprezentantii Presedintiei Franceze a UE, ai Comisiei Europene si ai Comisiei de Mediu din cadrul PE au salutat proiectele ambitioase pe care domnul Liviu Mihaiu le-a promovat in calitatea sa de guvernator al Deltei Dunarii.

„Schimbarea sa din aceasta functie pe criterii strict politice demonstreaza ca actuala coalitie de guvernare nu urmareste protejarea intereselor Deltei, ci plasarea propriilor oameni in functii de conducere”, a mai adaugat Ramona Manescu.

Şi ONG-urile se impotrivesc deciziei

Pe de alta parte, intr-o scrisoare deschisa adresata premierului Boc si ministrului Mediului, Nicolae Nemirschi, reprezentantii a 20 de organizatii non-guvernamentale preocupate de probleme de mediu le solicita celor doi oficiali mentinerea lui Mihaiu in functia de sef al ARBDD.

„Liviu Mihaiu s-a remarcat ca un aparator al Deltei Dunarii prin activitatea desfasurata atat in cadrul Asociatiei Salvati Dunarea si Delta, cat si ca jurnalist. In septembrie 2008 a fost numit in functia de Guvernator, al Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. Principalele rezultate ale actiunilor intreprinse de acesta pentru protejarea Deltei Dunarii au fost interzicerea pescuitului speciilor de sturioni pe o perioada de zece ani, interzicerea concesiunilor piscicole din Delta Dunarii, deblocarea sumelor de bani necesare reconstructiei ecologice a Deltei, adoptarea Regulamentului cadru de urbanism si arhitectura pentru localitatile din Delta sau campanii impotriva braconajului”, sustin semnatarii documentului.

In opinia acestora, mentinerea lui Mihaiu in functie ar fi insemnat „o garantie a continuarii proiectelor de conservare si ecologizare a Deltei Dunarii”.

spot_imgspot_img