Ce este formularul de constatare amiabilă în caz de accident?

În cazul în care ești implicat într-un accident rutier care nu s-a soldat cu victime, cel mai simplu mod de a rezolva problema și fără a mai interveni poliția rutieră este să ajungi la un consens cu celălalt șofer și să încheiați constatarea amiabilă.

Dacă veți cădea de acord asupra vinovăției, completarea formularului de constatare amiabilă este primul pas pentru a repara autoturismul șoferului nevinovat.

Ce trebuie să știi este că dacă ești tu cel vinovat, vei ceda asigurarea ta celuilalt șofer și acesta va putea să își repare mașina prin intermediul companiei la care ești tu asigurat. Pe scurt, aceasta îi va deconta cheltuielile cu reparațiile în numele tău. În acest caz însă, dacă tu nu deții și o poliță casco și ai încheiată doar o asigurare obligatorie RCA, mașina ți-o vei putea repara doar pe cheltuiala proprie.

Ce înseamnă formularul de constatare amiabilă?

Așa cum îi spune și numele, acest formular tipizat este atașat tuturor polițelor de asigurare obligatorie RCA și șoferii îl pot completa în cazul în care sunt implicați într-un accident rutier minor și fără victime. În document sunt descrise împrejurările în care a avut loc accidentul și sunt trecute și datele șoferilor. Odată completat și semnat de ambii șoferi implicați este baza prin care compania de asigurare ia cunoștință despre detaliile incidentului.

Atenție!

Formularul înlocuiește documentele de constatare eliberate de poliție și poate fi folosit doar dacă acesta este completat corect și sunt precizate toate informațiile privind circumstanțele producerii accidentului rutier, astfel încât să permită societăților asiguratoare să stabilească vinovăția.

Formularul poate fi folosit dacă accidentul s-a produs pe drumuri publice, în trafic sau dacă una dintre mașini staționa (o mașină parcată, de exemplu), dar și dacă incidentul a avut loc pe drumuri nedeschise circulației publice.

Completarea formularului nu reprezintă o stabilire sau o recunoaștere a vinovăției uneia dintre părțile implicate. Asiguratorul este cel care trebuie să stabilească vinovăția și să acționeze în consecință prin deschiderea și soluționarea dosarului de daună.

Cum se completează corect formularul de constatare amiabilă?

Formularul de constatare amiabilă atașat tuturor polițelor de asigurare obligatorie RCA, indiferent de compania de asigurări emitentă, este un document tipizat care are valoare juridică, conține două pagini autocopiative, împărțite pe două coloane.

Atât tu cât și celălalt șofer va trebui să completați câte una dintre cele două coloane cu informații precum:

  • datele personale ale celui care deține polița (nume, adresă, telefon)
  • date despre autoturism (număr de înmatriculare, marcă)
  • date cu privire la polița de asigurare
  • locul și data producerii accidentului
  • datele personale ale șoferului care a fost implicat în accident (dacă este altul decât cel care deține polița)

Pe formular este o secțiune în care se cere și o schiță a accidentului și care se completează o singură dată. Așadar, cei doi șoferi trebuie să se pună de acord cu împrejurările în care s-a produs incidentul.

Ulterior, partea păgubită trebuie să se adreseze asiguratorului care a emis polița RCA pentru șoferul vinovat de producerea accidentului și să depună documentele cerute de inspectorii de daună. După ce aceștia constată avariile, vor deschide dosarul de daună și vor elibera devizul pentru reparația mașinii.

Ce trebuie să reții este că poți repara mașina în orice service auto autorizat RAR dorești. Compania de asigurări nu are dreptul de a-ți impune unde să se efectueze reparațiile. Aceasta doar va deconta valoarea cheltuielilor cu reparațiile către service.

Pentru că este un proces destul de birocratic, dacă vrei să scutești timp și energie poți să apelezi la serviciile unor specialiști care cu asta se ocupă: asistență constatare daune auto.

Pentru că lucrează cu toate companiile de asigurări, nu numai că vei fi sigur că dosarul tău va conține de la început toate documentele, dar specialiștii te vor asista și ajuta pe tot parcursul procesului. Pot sesiza asiguratorul pentru tine, se asigură că ai toate actele necesare, se ocupă de reparația mașinii și te reprezintă în relația cu firma de asigurări. Totul se întâmplă rapid, fără ca tu să pierzi timp pe drumuri și în funcție de ceea ce se stipulează în polița RCA este posibil ca pe tot timpul cât durează reparațiile, să primești o mașină la schimb.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *