Incălțămintea care s-a născut dintr-un simț practic și care este azi indispensabila

Bocancii sau ghetele sunt ideale pentru anotimpurile de toamnă și iarnă, indiferent că vorbim despre bărbați sau despre femei. Acest tip de încălțăminte oferă confort, practicabilitate, dar și protejează picioarele de frig.

Istoricul ghetelor

Putem începe prin a ne aminti istoria acestui tip de încălțăminte. Funcția sa principală este de a acoperi piciorul și glezna, spre deosebire de cizme, care acoperă chiar și o bună parte a gambei până la genunchi, uneori. Majoritatea ghetelor au toc, iar cele de damă pot fi mai înalte. De fapt, ghetele sunt o evoluție a cizmelor, fiind niște variante mai scurte decât acestea din urmă.

Ghete bărbați, bocanci bărbați emag.ro oferte

Sunt realizate în mod tradițional din piele sau plastic, dar există multe alte materiale disponibile pe care le vom aminti mai târziu. Ghetele s-au nascut cu o anumita funcționalitate, protejand picioarele de apa (ploaie), frig, noroi si alte probleme (ghete de lucru).

Primele ghete s-au născut pentru a proteja glezna mai bine decât pantofii sau sandalele vremii. Aveau cele trei elemente separate, căpută, talpă și limbă. În anul 1000 î.Hr. cele trei componente au fost unite permanent pentru a forma o unitate, care acoperea în general piciorul până aproape de genunchi.

Se crede că nomazii din Asia de Est purtau ghete din piele moale până la glezne și că acestea au fost aduse în China, India și Rusia. Acest lucru s-a întâmplat între 1200 și 1500 î.Hr.

Ghete bărbați, bocanci bărbați oferte online Emag

Deși, de cealaltă parte a lumii, în Alaska, nativii au fost nevoiți să dezvolte și ei cizme de iarnă, au folosit blănuri și le-au dat note decorative.

Apoi, în secolul al XVII-lea în Europa, ghetele au început să fie influențate de stilul militar, intenția inițială a fost de a proteja picioarele militarilor care călăreau.

Utilizări practice ale ghetelor

În general, ghetele sunt concepute pentru mers pe jos în condiții meteorologice nefavorabile, cum ar fi zăpada, ploaie sau noroi. Practic pentru asta au fost concepute, cusăturile acestora fie pentru materiale precum material textil, plastic sau piele, sunt foarte strânse, astfel încât nimic să nu pătrundă spre picior.

Deși, nu toate cizmele și ghetele sunt impermeabile, astăzi există multe modele create mai degrabă în scopuri estetice decât practice. Adică, există o idee generală că ghetele sunt întotdeauna impermeabile, dar cele pe care le vei obține în mod obișnuit în magazine pot fi afectate de ploaie, dar dacă îți scufunzi piciorul în zăpadă sau apă vei ajunge să fii ud la picioare.

Există ghete care sunt complet impermeabile. Dar acestea sunt în general mai scumpe și sunt recomandate în principal pescarilor, alpiniștilor și persoanelor care sunt cu adevărat expuse la condiții extreme.

Alte ghete sunt special facute pentru munca, sunt izolate, au bombeu de fier si sunt inalte, cu toc gros de cauciuc.

Există și bocanci pentru sporturi specifice, precum călărie, schi, snowboarding, patinaj, box, printre altele.

La folosirea ghetelor, indiferent de scop, ar trebui să purtați șosete, astfel veți evita formarea de vezicule sau frecare. În plus, șosetele vă permit să absorbiți transpirația din corp.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *