Parlamentul European a cerut, într-o rezoluţie adoptată joi, o „anchetă independentă” cu privire la neregulile observate în Serbia în timpul alegerilor municipale şi legislative din 17 decembrie şi a îndemnat la suspendarea finanţării acordate de UE Belgradului, notează AFP, potrivit Agerpres.
Parlamentul European BruxellesFoto: Inquam Photos / George Călin
În acest text, fără valoare obligatorie, şi adoptat cu o largă majoritate (461 de voturi pentru, 53 împotrivă, 43 abţineri), europarlamentarii susţin că aceste alegeri „nu pot fi considerate a fi avut loc în condiţii echitabile”.
În timpul campaniei electorale, media „sub controlul Rusiei, Sputnik Serbia şi Russia Today Balkan”, au „contribuit în mod activ la diseminarea dezinformării” împotriva candidaţilor opoziţiei, scriu eurodeputaţii.
Ei reamintesc că premierul Ana Brnabic „a mulţumit public serviciilor de informaţii ruse pentru că au furnizat informaţii cu privire la activităţile planificate ale opoziţiei”.
În ceea ce priveşte operaţiunile de vot în sine, eurodeputaţii sunt îngrijoraţi de informaţiile „raportând fraude pe scară largă şi sistematică” şi vorbesc despre „alegători fantomă” veniţi la Belgrad din alte oraşe care nu au organizat alegeri sau din ţări învecinate.
Deputaţii subliniază că Misiunea internaţională de observare a alegerilor a remarcat „exemple frecvente de aglomeraţie la secţiile de votare, încălcări ale secretului votului şi numeroase cazuri de vot colectiv”.
Aceste alegeri „nu s-au ridicat la standardele aşteptate de la o ţară candidată la aderarea la Uniune”, concluzionează ei.
Ei cer „desfăşurarea rapidă a unei misiuni de anchetă” în Serbia şi solicită autorităţilor sârbe „să îi trimită în faţa justiţiei” pe autorii infracţiunilor.
Parlamentul solicită, de asemenea, „suspendarea finanţării din partea Uniunii” acordate ţării dacă autorităţile sârbe „nu sunt dispuse să pună în aplicare principalele recomandări referitoare la alegeri”.
Partidul preşedintelui Aleksandar Vucic (SNS, dreapta naţionalistă) a câştigat 46,75% din voturi la aceste alegeri. Opoziţia a cerut anularea rezultatelor în faţa Curţii Constituţionale, fără succes până în prezent.
Din ziua a doua după alegeri, mai multe mii de manifestanţi au defilat pe străzile Belgradului, zilnic până pe 30 decembrie, înainte ca mobilizarea să dea semne că se epuizează.
Toţi europarlamentarii din partea formaţiunii franceze Rassemblement National prezenţi la votul din Parlamentul European au votat împotriva adoptării textului.