Războiul din Ucraina îl face pe Macron să revizuiască resursele militare pentru 2024-2030 / Ce vizează liderul francez

0
1

Președintele Emmanuel Macron a anunțat miercuri că dorește să revizuiască „ambiția operațională” a Franței și să adapteze în consecință mijloacele și bugetul armatei franceze, în perioada 2024-2030, într-un context marcat de revenirea războiului la porțile Europei, scrie AFP .

Emmanuel MacronFoto: presidence-francaise.consilium.europa.eu

„În timp ce conflictele se intensifică, acum trebuie să ne reevaluăm ambițiile”, a spus președintele francez, în cadrul tradiționalei recepții oferite de ministrul Forțelor Armate în ajunul Zilei Naționale.

Macron a însărcinat Ministerul Forțelor Armate să elaboreze o nouă Lege de programare militară (LPM).

„Ambiția noastră operațională pentru 2030 trebuie revizuită pentru a ne asigura mai bine capacitatea de a face față perspectivei posibilei reveniri a unei confruntări de mare intensitate”, a continuat el.

Elaborarea unei noi LPM „ar trebui finalizată la sfârșitul acestui an”, apoi „discută cu Parlamentul” la începutul lui 2023, a spus șeful statului francez.

Având în vedere războiul din Ucraina, dar și inflația, Macron promisese anterior o „reevaluare” a LPM 2019-2025 pentru „ajustarea mijloacelor la amenințări”.

În 2017, președintele francez a început o creștere bruscă a creditelor pentru apărare, după ani de penurie. Bugetul armatelor va crește și mai mult în 2022, înainte de a traversa un prag de trei miliarde în 2023, pentru a ajunge la 44 de miliarde de euro. Actuala LPM prevedea apoi creșteri suplimentare de trei miliarde de euro pe an în 2024 și 2025 pentru a ajunge la un buget de apărare de 50 de miliarde.

Dar conflictul de mare intensitate care se desfășoară în Ucraina a evidențiat deficiențele sistemului de apărare francez, în special în ceea ce privește muniția.

Astăzi este vorba de „refacerea mai rapidă și mai puternică a anumitor stocuri, să știm să producem mai multe echipamente adaptate acestui război de mare intensitate pe pământul nostru, să alegem să inovăm”, a argumentat Macron.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here