Vânzarea de centrale termice pe gaze naturale ar putea fi interzisă. Explicația adusă de AIE – Capital

Românii, dar și restul europenilor nu vor mai avea șansa de a-și cumpăra o centrală termică pe gaze naturale. Mai exact, potrivit BBC, Agenția Internațională pentru Energie (AIE) a apreciat că vânzarea de centrale termice pe gaze naturale ar trebui să înceteze din 2025, pentru a respecta ținta de emisii zero până la mijlocul acestui secol.

De menționat este faptul că, acesta este doar unul dintre cei 400 de pași pe drumul către emisii zero, pe care agenția și i-a propus  într-un raport special. În același timp, sursa citată mai apreciază că vânzarea de mașini noi pe benzină și motorină în întreaga lume ar urma să se încheie până în anul 2035.

America a făcut deja un pas în acest sens. La finele anului 2020, guvernatorul democrat al Californiei a semnat un ordin potrivit căruia începând din 2035, nicio mașină nouă vândută în California nu poate fi echipată cu un motor diesel sau pe benzină, scria AFP.

“Acesta este cel mai eficient pas pe care statul nostru îl poate face pentru a combate schimbările climatice”, a declarat guvernatorul Gavin Newsom într-un comunicat.

Exploatările de petrol, gaze sau cărbune nu vor mai fi necesare

Totodată, AIE mai menționează că de acum nu mai este loc nici pentru noi exploatări de cărbune, petrol sau gaze.

Raportul realizat de Agenția Internațională pentru Energie (AIE) a fost perceput ca o contribuție importantă pentru COP26, conferință a ONU pentru schimbările climatice, care urmează să fie organizată în cursul acestui an la Glasgow.

În cadrul conferinței, toate țările vor încerca să convină asupra măsurilor necesare pentru punerea în practică a Acordului climatic de la Paris. Trebuie menționat faptul că, în acest context, abordarea modului în care lumea produce și consumă energie este cel mai critic efort.

În ceea ce privește sectorul energetic, AIE menționează aceasta este sursa a aproximativ 75% din emisiile de gaze cu efect de seră care cresc temperatura globală.

NEWS 2.0
www.news20.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *