Sfârșitul unei ere în Israel? Dreapta radicală se va alătura unei coaliții pentru a-l înlătura pe Netanyahu de la putere – International

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Liderul partidului de extremă dreapta Yamina, Naftali Bennett, și-a exprimat duminică sprijinul crucial pentru o coaliție pentru a-l înlătura pe premierul Benjamin Netanyahu, în ceea ce ar fi sfârșitul unei ere politice. Decizia lui Bennett i-ar permite șefului opoziției Yair Lapid să reunească o coaliție de partide de dreapta, centriste și de stânga și să-i provoace lui Netanyahu prima înfrângere electorală din 1999, relatează Reuters și AFP.

”Anunț că voi face totul pentru a forma un guvern de unitate cu prietenul meu Yaïr Lapid”, a declarat Bennett, care timp de câteva săptămâni a păstrat sub semnul misterului intenția sa de a se alătura sau nu liderului opoziției care încearcă să formeze un „guvern” de unitate națională „pentru a pune capăt domniei domnului Netanyahu, cea mai lungă din istoria statului Israel.

Lapid, șeful partidului centrist Yesh Atid, care s-a clasat pe locul doi după partidul de dreapta al lui Netanyahu, Likud, într-un scrutin național neconcludent din 23 martie, are termen până miercuri din partea președintelui Israelului pentru a anunța un nou guvern.

”Vom avea fie a cincea rundă de alegeri (anticipate), fie un guvern de uniune”, a mai spus Bennett în mesajul transmis duminică.

Șansele de succes, respectiv de a forma un guvern, ale lui Lapid stau în mare parte în mâna lui Bennet, un fost șef al Apărării al cărui partid a obținut șase locuri în parlamentul de 120 de membri. Aceste șase locuri sunt de ajuns pentru a-i oferi lui Lapid majoritate.

În cadrul unui posibil acord de partajare a puterii, Bennett l-ar înlocui pe Netanyahu, șeful partidului Likud, în vârstă de 71 de ani, în calitate de prim-ministru și, mai târziu, îi va da locul centristului Lapid într-un acord de rotație.

Netanyahu spune că un guvern de dreapta încă mai este posibil, iar un guvern cu Lapid și Bennet va slăbă Israelul. O coaliție de opoziție va fi ”un pericol pentru securitatea” de stat.

Palestinienii, pe de altă parte, spun că un guvern Bennet-Lapid va fi de extremă dreapta și nu va fi diferit de cel al lui Netanyahu.

spot_imgspot_img